Kako promašiti devetku

srijeda, 16.06.2010.

Dvadesetprvi tjedan

Datum (12.06.2010.)

Dvadesetprvi trening, prvi trening malokalibarskom puškom.
DisciplinaSer. Z. PuškaZ. PištoljMK puškaUkupno
Broj treninga182121


Na prošlom treningu smo prošli i dio sigurnosnih pravila koja se MORAJU poštovati na streljani s vatrenim oružjem.

1. Oružje ako nije u rukama i usmjereno prema meti, mora imati otvoren zatvarač.
2. Cijev uvijek mora biti okrenuta u sigurnom smjeru (prema meti ili u zrak ako prenosimo pušku).
3. U slučaju zastoja ne diramo oružje, već zovemo trenera ili osobu zaduženu za sigurnost na streljani (na natjecanju je vrlo važno ne repetirati ako je došlo do zastoja da sudac može odrediti uzrok zastoja). Pištolj se usmjeri ispruženom rukom koso prema dolje, a druga ruka se diže i njome dozivamo suca. Kad sudac dođe do nas, predajemo mu oružje u ruku. Pušku valjda držimo jednom rukom, a drugom dozivamo suca.

Zastoj može biti uzrokovan zatajenjem streljiva (nedovoljno barutno punjenje, zatajenje inicijalne kapisle) ili zatajenjem oružja (metak nije dobro legao u ležište, puknuta udarna igla…)

Osnovni principi sigurnosti, ciljanja i okidanja kod zračnog oružja vrijede i ovdje. Fokus na prednji ciljnik, ciljati pozicijom tijela i nježno okidati.
Razlika je što MK pušku treba čvrsto primiti. No za to se ne koristi stisak ruke, nego remnik.
Opis kako se zauzima ležeći stav za pucanje sam već stavio (tj. preuzeo s dozvolom autora odavde), ali eto ga svejedno opet (uz par mojih dodataka koje sam pokupio na treningu):
Ležeći se stav čini jako jednostavnim no ima neke svoje zakonitosti koje treba poznavati i kojih se treba pridržavati. Jako je bitan lijevi lakat kod dešnjaka. Puška leži u lijevoj ruci tako, kada se gleda sa prednje strane, da tvori 90°u odnosu na tlo. Gledajući sa strane, kut ne smije biti manji od 30°. Dakle, lakat nije položen sa "špicom" na tlo jer je to iznimno bolno i uz to mala je dodirna površina sa tlom. Nepravilan stav je kada laktovi tvore sliku kao nogari snajpera ili mitraljeza. Tu su laktovi na "špicama" i to je jako bolno, strijelac ne može dugo izdržati u tom stavu.
Op.a. Noge su raširene, a tijelo je pod kutom na liniju koja ide od ciljnika do mete.
Lijevi lakat je uz gore navedeno, točka koja se ne pomjera. Oko njega se strijelac okreće po pravcu. Kao igla kod šestara. Kada se strijelac legne prema meti, zatvorenih očiju usmjeri pušku prema meti. Ukoliko je puška usmjerena u lijevo od mete, strijelac se okreće oko lijevog lakta u smjeru kazaljke na satu. Kao što je rečeno, središte vrtnje je upravo lijevi lakat. Pomicanja se vrše malo po malo sve dok nismo sigurni da smo u potpunosti u pravcu mete.
Nakon postavljanja u pravac, Prelazimo u postavljanje po visini. Opet zatvorenih očiju usmjerimo pušku prema meti. Ukoliko je puška usmjerena ispod mete, moramo se osloniti na laktove i prste na stopalima te se kukovima pomaknuti unazad, "razvući" stav. Time diskretno podižemo pušku prema meti. Ukoliko je puška iznad mete, radimo obrnuto, kukove prenosimo prema meti što rezultira spuštanjem vrha puške.
Naposljetku, dobro je "klikati" (okidati op. a.) na prazno (kod MK na čahuricu) kako bismo razvili osjećaj kontinuiranog okidanja bez pomicanja puške. Kada se počne pucati sa pravim metcima, pri recikliranju bitno je da se ili desni lakat ne pomjera s mjesta, ili da se uvijek vrati desni lakat na potpuno isto mjesto. Dakako, lijevi se lakat ne pomjera nipošto sa pozicije. Ukoliko se to iz bilo kojeg razloga desi, vraćamo se na slijepu provjeru. Slijepu provjeru je dobro raditi na svakih otpucanih 10 - 15 metaka.

Pucao sam Crvenom Zastavom M56 .22LR, a streljivo je bilo Sellier & Bellot. Ne znam točno koje, ali imalo je mjedenu čahuru i dugo crno zrno.
Nisam koristio streljačku jaknu pa stoga ni remnik. Svi pucnjevi su bili iz ruke. Od ostale opreme koristio sam rukavicu, blendu i durbin.
Prije samog pucanja pokazan nam je rov i kako se postavljaju mete.
Prvo smo zauzeli stav i onda smo prvo „klikali“ na čahuru. Ručica zatvarača se digne da se samo malo vrati unazad i opet spusti dolje i može se ponovo okidati.
Zadatak nam je za početak bio malo se priviknuti na pušku, te zatim napraviti grupu i zanemariti gdje se grupa nalazi.
Meni je cijelo vrijeme centar „grupe“ bio ispod mete (meta je bila na ogromnom papiru koji se nalazio na drvenoj podlozi), bez obzira na tri ili četiri korekcije (koje su očito bile premale).
Sveukupno sam ispalio 30 metaka a na meti je završilo 17 ili 18 metaka (nisam siguran da li imam jednu ili dvije petice).
Eto slike.
Meta 1

Lijepo i zanimljivo iskustvo. Definitivno ponoviti yes
- 23:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>