Kako promašiti devetku

četvrtak, 10.06.2010.

Dvadesetprvi tjedan

Datum (08.06.2010.)

Devetnaesti trening, prvi trening zračnim pištoljem.

Morat ću početi voditi tablicu.
DisciplinaSer. Z. PuškaZ. PištoljUkupno
Broj treninga18119


Obzirom da ovaj tjedan završava rad streljane i sezona zračnog oružja, a planirao sam na pištoljski turnir uskoro, bilo je krajnje vrijeme da se odradi pištoljski trening.
Uglavnom nije bilo puno objašnjavanja. Važno je pri hvatu pištolja pritisnuti dio dlana između palca i kažiprsta (onaj mekani pregib kože) u dio ručke gdje se ručka spaja s gornjim dijelom pištolja (molio bih da mi sugerirate ispravne nazive jer sad mi stvarno ne padaju na pamet, a preumoran sam da bih išao googlati). Palac se stavlja paralelno s cijevi, kažiprst je rezerviran za okidanje, a ostala tri prsta se savijaju oko drške i to srednji prst najjače drži, a ostali nešto lakše. Spomenuto je da prsti trebaju biti nekako poravnati, ali samo kao referenca za stvari koje ćemo naknadno objašnjavati i učiti. Za sada samo osnove, a kasnije ćemo prolaziti detalje i nadograđivati, zato da ne bude previše informacija za prvi put. Pištolj se polako diže ispruženom rukom do pozicije za okidanje, cilja i okida. Ne smijem predugo ciljati jer mi ruka vrlo brzo počne „plesati“. Poslije okidanja zadržati malo i onda polako spustiti ruku. Neke stvari su slične pucanju s puškom. Treba fokusirati prednji ciljnik, napraviti slijepu provjeru stava na početku pucanja, zadržati kratko položaj nakon hitca… O stavu i položaju nogu i ramena nismo detaljizirali. Stao sam u prirodni lagano opušteni stav (dakle noge otprilike u širini ramena, okrenut prema meti pod nekakvim „polubočnim“ kutom tako da kad ruku podižem zatvorenih očiju nekakvim prirodnim putem uz najmanje napora, da završi otprilike u meti. Ja sam si taj položaj odredio tako da sam ispružio ruku i kažiprst i pomicanjem položaja nogu sam kažiprst usmjerio prema meti. Primijetio sam da se svi drugom rukom drže za remen, a pošto ga ja nisam imao strpao sam je u džep. Pročitao sam negdje da tu drugu ruku treba fiksirati, pa sam je fiksirao smokin
Prilikom punjenja pištolja (riječ je o Feinwerkbau Mod. 65) cijev treba osloniti na klupu ispred sebe, ruku u kojoj držimo pištolj ispružiti tako da nam zglob nije savijen, kako bismo štedjeli zglob i lakat, a drugom rukom nategnemo polugu za napinjanje do kraja. Na poluzi postoji mala „kočnica“ za osiguravanje poluge koju treba pritisnuti kako bi se poluga mogla povući. Ubacimo metak u cijev i vratimo polugu za napinjanje. Ako se poluga ne da vratiti u prvobitnu poziciju, vjerojatno nismo nategnuli do kraja pa treba ponoviti napinjanje.
Mislim da je to od uvoda sve.
Prvu stvar koju sam pogriješio i primijetio tek nakon par pogodaka je sjenilo koje sam stavio onako kako ga inače stavljam kad pucam puškom. Tek kasnije sam primijetio da ga moram postaviti u drugi položaj.
Uglavnom počeo sam pucati i prva stvar koja me je malo iznenadila je to što nisam mogao poravnati prednji i stražnji ciljnik. Tu je vjerojatno veliku ulogu imala i činjenica da nisam dobro postavio sjenilo za oko pa sam u biti gledao s oba oka, a ne jednim. Prednji ciljnik je dosta deblji i nema se vremena paziti na poravnanje ciljnika i mete, već se mora relativno brzo okidati. Tu sam se odmah sjetio da moram fokusirati prednji ciljnik, pa sam nakon par metaka počeo odmah pri dizanju pištolja fokusirati prednji ciljnik tako da kad dođe pred metu već imam fokus na njemu. Čini mi se da u završnoj fazi ciljanja prebacim fokus na samu metu da vidim gdje ciljam. Ali to još moram provjeriti i ispraviti.
Okidanje je isto novo iskustvo. Okidač je mnogo osjetljiviji nego na pušci i za sad mi se još čini da će okinuti ako ga krivo pogledam wink. Naravno dok se ne naviknem na lakše okidanje. Drugi problem kod okidanja mi je bio što je okidač preblizu drške pa mi je malo čudno okidati jagodicom prsta. Kažiprst mi dosta viri van i u malo je čudnom položaju, tako da sam prvih par hitaca okidao zglobom ili dijelom malo iza zgloba. Prilikom ciljanja pri podizanju ruke malo više dignem ruku tako da je ciljnik malo iznad sredine mete, pa onda polako spuštam do točke ciljanja i okidanja. Također treba održati miran stav i prilikom ciljanja ponekad se malo nagnem unazad kako bih podignuo ciljnik u zadnjoj fazi (dakle da ne koristim snagu ruke) ako sam previše spustio ruku. Ne znam kako bi težina trebala biti raspoređena na nogama, ali primijetio sam da mi je prednja noga (desna) dosta umornija od stražnje (lijeve).
Nakon prvih par hitaca trener je korigirao ciljnike i ispravio mi je točku ciljanja. Kod pištolja treba ciljati u točku koja je u vertikali centra, a u visini između kruga 4 i 5.. Ja sam inicijalno ciljao nešto više. Korekcija ciljnika po visini se radi po pravilu desne ruke (dakle dole je u smjeru kazaljke na satu, a gore suprotno u smjeru kazaljke na satu). Na šarafiću na pištolju oznake pokazuju suprotno ??? (T-tief - dolje H-hoch – gore. Ili ja nešto krivo tumačim).

Ajmo mi na pucanje i rezultate. Prvih par i ne brojim, ali začudilo me da sam uspio i cijelu metu fulati (a nisam imao osjećaj da sam nešto strašno felšao). Uglavnom nakon prvih par dijabola došlo je do korekcije ciljnika i ja sam primijetio da imam problema s fokusiranjem ciljnika, čemu je bio uzrok krivo postavljeno sjenilo. Uglavnom pomaknuo sam kartončić skoro do kraja uz nos i onda su stvari krenule na bolje zujo
Eto i dnevnika.
Predviđ.PogodakKomentar - No. 490435
1 26
2 86
3 fulao cijelu metu
4 011korekcija
5 69
6 611
7 212
8 611
9 87
10 712
11 111
12 610
13 76
14 712
15 54
16 710
17 59


Meta 1
83/170 = 49%
Eto rasipanje je prisutno, ali više od pola hitaca je završilo po vertikali blizu centra.

Slijedećih 20 hitaca se polako približilo centru pa je samo 7 završilo van crnog. sretan

Predviđ.PogodakKomentar - No. 490436
1 612
2 67
3 811
4 73
5 58
6 75
7 105
8 93
9 55
10 83
11 45
12 89
13 86
14 86
15 79slučajno okinuo
16 99
17 67
18 88
19 510
20 812


Meta 2
142/200 = 71%

I zadnja meta, moj ponos i dika… cerek
Možda bi i zadnja dva hitca bila u crnom da nisu rekli da je kraj treniga i da polako završavamo, pa sam „požurio“.

Predviđ.PogodakKomentar - No. 490437
1 83
2 93
3 912
4 103
5 912
6 1012
7 811
8 99
9 48žurba zbog kraja treninga
10 47žurba zbog kraja treninga


Meta 3
80/100 = 80%

Uglavnom pao je i komentar da bih možda trebao trenirati pištolj umjesto puške, ali puška mi je zasada nekako draža. Iako mislim nastaviti i jedno i druga a težište prebacivati ovisno o terminima natjecanja i sličnim stvarima.
Jedino što mogu reći da za prvi put što držim pištolj i pucam iz njega nisam nezadovoljan. smijeh
- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>